Concerten en activiteiten 2021

  Zondag 22 augustus - Jacobuskerk te Zeerijp - Henk de Vries (GSP-organist Martinikerk en organist te Zuidbroek) - orgel (aanvang 16.00 uur)


  Henk speelt een boeiende bloemlezing van Europese orgelmuziek, met dit jaar ook aandacht voor onze nationale
  ‘Rembrandt’ onder de 17e eeuwse componisten Jan Pieterszoon Sweelinck, wiens 400ste sterfjaar we dit jaar vieren.
  Juist Sweelincks muziek klinkt ècht overtuigend op instrumenten die in middentoonstemming gestemd zijn zoals in Zeerijp.

  Zondag 19 september - Petrus & Pauluskerk te Loppersum - Stef Tuinstra (kerkelijk organist Martinikerk Groningen) - orgel (aanvang 16.00 uur)


=======================================================================

Concerten en activiteiten 2020

  Zondag 13 september - Petrus- & Pauluskerk te Loppersum - Henk de Vries - orgel (aanvang 16.00 uur)


  Thema: Italië en Duitsland in Loppersum

  Muziek van Scheidemann, Walther, Buxtehude, Storace, Frescobaldi, Radino en Bach.

  Download hier het programma

  Zondag 23 augustus - Zeerijp - Stef Tuinstra - orgel (aanvang 16.00 uur)


  Stef Tuinstra speelt op zonddag 23 augustus om 16.00 uur een programma genaamd ‘De middentoonstemming, emotioneel werktuig in de ‘harmonie der sferen’. Er klinken werken van Heinrich Scheidemann, Samuel Scheidt, Matthias Weckmann, Johann Pachelbel, Dieterich Buxtehude en een improvisatie. Het is een boeiende bloemlezing van 17de eeuwse composities en geïmproviseerde muziek in die stijl die juist op het Riepster orgel in middentoonstemming zo goed tot hun recht komt omdat deze een emotie toevoegt die tot diepgaande meditatie aanleiding kan zijn.

  Download hier het programma


Concerten en activiteiten 2019

  Zondag 1 september - Zeerijp - Stef Tuinstra - orgel (aanvang 16.00 uur)


  Foto: Sjaak Verboom

  Thema: De middentoonstemming als basis voor verleden en heden

Concerten en activiteiten 2018

  Zondag 13 mei - ZEERIJP - Henk de Vries (aanvang 16.00 uur)

  Download hier het programma


  Volgende concerten in de zomerserie Maarlander Kerkconcerten, aanvang 16.00 uur:

  Zondag 22 juli - ZEERIJP – Wolfgang Zerer

   Wolfgang Zerer speelt in de Groningse dorpskathedraal te Zeerijp sfeervolle Europese orgelmuziek uit de 16de – en 17de eeuw die juist op het Riepster orgel in middentoonstemming zo goed tot hun recht komen. Het thema luidt: Europese orgelcultuur in de 17de eeuw.

   Wolfgang Zerer speelt in de Groningse dorpskathedraal te Zeerijp sfeervolle Europese orgelmuziek uit de 16de – en 17de eeuw die juist op het Riepster orgel (1651) met haar originele middentoonstemming en rijke en gloedvolle klank zo goed tot hun recht komen.
   Het thema luidt: Europese orgelcultuur in de 17de eeuw.
   Gespeeld worden werken van J.P. Sweelinck, H.L. Hassler, G. Frescolbaldi, J.J. Froberger, J.K. Kerll, S. Scheidt, D. Buxtehude, en G. Muffat.

   Het tweede concert in de zomerserie kerkconcerten Jacobuskerk Zeerijp zal plaatsvinden op zondag 22 juli 2018 om 16.00 uur in de Jacobuskerk te Zeerijp, de rode Groningse dorpskathedraal. Wolfgang Zerer speelt in de Groningse dorpskathedraal te Zeerijp sfeervolle orgelmuziek uit de 16de – en 17de eeuw die juist op het Riepster orgel (Theodorus Faber, 1651, reconstructie 1979) met haar originele middentoonstemming zo goed tot hun recht komen.
   Het thema luidt: Europese orgelcultuur in de 17de eeuw. Er klinkt muziek uit diverse Europese landen zoals Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Italië. Er zullen composities klinken van J.P. Sweelinck, H.L. Hassler, G. Frescolbaldi, J.J. Froberger, J.K. Kerll, S. Scheidt, D. Buxtehude, en G. Muffat.
   Wolfgang Zerer is een wereldwijd gerespecteerde en gezaghebbende interpreet van muziek van diverse stijlperioden, maar vooral van oude orgelmuziek. Hij concerteert, jureert en geeft masterclasses in diverse Europese landen, Israël, USA, Japan en Zuid-Korea. Hij is hoofdvakdocent orgel aan de Hochschule für Musik und Theater in Hamburg, al sinds 1995 gastdocent aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen en sinds 2006 Professor für Orgel aan de Schola Cantorum in Basel (CH). Diverse CD’s van hem krijgen de beste kritieken.
   Het concert wordt georganiseerd in samenwerking met de Haarlemse Zomer Academie voor internationale orgel-vakstudenten.

   Klik hier voor het programma

  ===================================================================================

  Zondag 19 augustus - ZEERIJP – Peter van der Zwaag

  Thema: Engelsche Fortuin. Hij speelt werken van:

 • William Byrd
 • Samuel Scheidt
 • Jan Pietersz sweelinck
 • Kurt Esterman
 • Peter van der Zwaag (*1986) studeerde orgel bij Theo Jellema en Erwin Wiersinga aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen en behaalde in 2015 zijn diploma Master of Music. Daarnaast studeerde hij bijvak klavecimbel bij Johan Hofmann. Hij won diverse prijzen op verschillende concoursen, waaronder de eerste prijs op het 6e Internationale Orgelconcours Jan Pieterszoon Sweelinck (2017). Hij volgde masterclasses bij o.a. Luigi Ferdinando Tagliavini, Lorenzo Ghielmi, Wolfgang Zerer, Eric Lebrun, Guy Bovet en Ben van Oosten.
  Peter heeft een breed repertoire, met een bijzondere interesse voor 17e-eeuwse en Franse muziek.
  Als organist is hij verbonden aan de Kurioskerk (PKN) te Leeuwarden. Hij is bestuurslid van de Koninklijke Vereniging van Organisten en Kerkmusici (KVOK), artistiek adviseur van de stichting 'Organum Frisicum' en hoofdredacteur van de 'Friese Orgelkrant'. Daarnaast is Peter eigenaar van de muziekhandel 'Boeijenga Music' te Leeuwarden.
  Aan de Rijksuniversiteit te Groningen heeft hij tevens een studie Rechtsgeleerdheid gevolgd.

  Klik hier voor het programma

  www.petervdzwaag.com

  ===================================================================================

  Zondag 23 september - EENUM – Judith en Tineke Steenbrink

  (concert met orgel en barokviool)

  In een combiconcert orgel/barokviool spelen de inmiddels beroemde zussen Judith en Tineke Steenbrink een combiconcert orgel/barokviool in het pittoreske middeleeuwse dorpskerkje te Eenum. Het belooft een heel bijzonder concert te worden omdat deze combinatie nog niet eerder in Eenum gehoord is. Het middeltonig gestemde en nog authentiek klinkende Schnitgerorgel leent zich bijzonder goed voor de prachtige 16de– en 17de eeuwse literatuur die voor viool en orgel gecomponeerd is.

  Klik hier voor het programma

  ====================================================================================

Concerten en activiteiten 2017


 • Zondagmiddag 10 september in de dorpskerk te Eenum! om 16.00 uur!
  organist en clavecinist Bob van Asperen

      

  In dit laatste concert in de zomerserie ‘Maarlander kerkconcerten’ 2017 speelt de wereldberoemde clavecinist Bob van Asperen een combiconcert orgel/clavecimbel in de pittoreske dorpskerk te Eenum. Dit jaarlijks terugkerende concert is telkens weer een bijzonder evenement binnen het Groningse klassieke muziek concertaanbod.
  Bob van Asperens indrukwekkende CV vermeldt meer dan 70 solo CD’s die met vele prijzen zijn bekroond. Van 1972 tot 2012 was hij hoofdvakdocent clavecimbel en basso continuo aan de conservatoria van Den Haag en Amsterdam. Ook diverse musicologische publicaties zijn van zijn hand, o.m. over Froberger en Padbrué, Vondels ‘lijfcomponist’, en over het ‘cembalo cromatico’. In 2016 verscheen zijn opname van de complete werken van Johann Jacob Froberger bij Aeolus. Momenteel is hij doende de complete werken van Louis Couperin op te nemen, eveneens voor Aeolus.
  Het bijzondere programma is in Eenum is geheel gewijd aan de 350 jaar geleden overleden componist Froberger. Ook op het karakteristieke Schnitgerorgel in middentoonstemming komen deze werken prachtig en kleurrijk tot hun recht.

  Klik hier het programma

 • ====================================================================================

 • Zondagmiddag 20 augustus in de Jacobuskerk te Zeerijp! om 16.00 uur!

  organist Egbert Schoenmaker

      

  Thema: Muziek voor kerk, kasteel en kroeg

  Hij speelt werken van Krieger, Hassler, Flor, Scheidt, Susato, Froberger, Pasquini, Buxtehude en Tunder

  Klik hier het programma

 • ====================================================================================

 • Zondagmiddag 9 juli in de Jacobuskerk te Zeerijp! om 16.00 uur!

  organist Stef Tuinstra

      

  Stef Tuinstra studeerde orgel, piano, clavecimbel en trombone aan het Gronings Conservatorium en behaalde Summa Cum Laude het Master-diploma voor orgel en o.a. ook de Prix d’Excellence, destijds de hoogste Nederlandse muziekprijs. Hij is ook 1e graads gediplomeerd kerkmusicus en alszodanig organist van de Nieuwe Kerk te Groningen. Hij is leider van de Noord Nederlandse Orgel Academie. Hij concerteert veelvuldig, is gezaghebbend orgelbouwadviseur en ook masterclassdocent in verschillende Europese landen, Japan en de USA. Zijn blijvend actuele CD's worden in de vakpers keer op keer als topproducties beoordeeld, de meest recente (Böhm-integrale) kreeg in Luister een 10. Hij is auteur van diverse publicaties over orgelbouw en -spel.

  Het spel van Stef Tuinstra op het Riepster orgel blijft een bijzondere belevenis: hij kent het orgel als geen ander (hij is er 25 jaar organist geweest), zijn interpretaties en improvisaties zijn telkens opnieuw verrassend en hij weet keer op keer weer bijzondere klankcombinaties te kiezen.

  Het programma op het 17de eeuwse, in middentoon gestemde orgel heeft als titel: ‘De 16e eeuw als boeiende muzikale voedingsbodem voor de 17de eeuw’ met werken van o.m. Schlick (waaronder een werk met 4-stemmig pedaal!), Attaignant, Padovano, Sweelinck, Buxtehude en een improvisatie.

  Kom op 9 juli naar Zeerijp, een van de mooiste middeleeuwse Noordnederlandse dorpskathedralen en geniet van pure schoonheid en harmonie in klank, kleur en architectuur!

  Aanvang 16:00 uur. Entrée EUR 10,00. Na het concert gratis koffie en gezellig napraten in het koor.

  ====================================================================================

 • Zondagmiddag 25 juni in de Mariakerk te t'Zandt! om 16.00 uur!

  organist Léon Berben (Keulen)

  Hij speelt werken van o.a. Sweelinck, Schild, Strungk, Scheidemann, Buxtehude e.a.

  Klik hier voor het programma

 • ====================================================================================

 • Zondagmiddag 28 mei 2017 in de Jacobuskerk te Zeerijp om 16.00 uur!

  organist Vincent van Laar bespeelt het Faber/Blank-orgel.

  Hij speelt werken van o.a. Gibbons, Scheidt, Rossi, Susato, Froberger, Purcell, Scheidemann, Buxtehude en Tunder.

  Klik hier voor het programma

 • ====================================================================================

 • Zondagmiddag 10 september in de Andreaskerk te Eenum! om 16.00 uur!

  Bob van Asperen orgel- en clavecimbelconcertConcerten en activiteiten 2016


  ====================================================================================

 • zondagmiddag 11 september in de dorpskerk te Eenum !! om 16.00 uur!

  Robert Koolstra orgel en clevecimbel

  In het laatste concert in de zomerserie ‘Maarlander kerkconcerten’ op zondag 11 september om 16:00 uur speelt de bekende Groningse clavecinist-organist Robert Koolstra een combiconcert orgel/clavecimbel in de pittoreske dorpskerk te Eenum. Dit jaarlijks terugkerende concert is telkens weer een bijzonder evenement binnen het Groningse klassieke muziek concertaanbod.

  Robert Koolstra studeerde orgel en klavecimbel aan het Nrd. Ned. Conservatorium en daarna aan de Guildhall School of Music and Drama in Londen (postgraduate degree).<> In 2008 / 2009 was hij hoofdvakdocent en hoofd van de afdeling klassiek aan het conservatorium in Chennai (India) op uitnodiging van dubbele Oscarwinnaar A.R.Rahman. Daarna werkte hij als kamermusicus en docent in Montreal (Canada).

  Hij speelt continuo in diverse ensembles en maakte concertreizen naar Europa, Azië en Amerika. Als solist is hij regelmatig te horen op orgel en klavecimbel. Medewerking verleende hij aan verschillende tv- en radio-opnames.

  Als artistiek adviseur en continuospeler is hij verbonden aan het koor en barokorkest van het Luthers Bach Ensemble.

  Als organist is hij verbonden aan de Remonstrantse Gemeente in Groningen.

  Op het karakteristieke Schnitgerorgel in middentoonstemming speelt hij werken van Frescobaldi, Sweelinck, De Cabezon en Titelouze. Op het clavecimbel werken van Bull en J.S. Bach.

  Halverwege het concert is er een pauze onder het genot van gratis koffie. De entrée is € 13.00.

  Kom op 11 september naar het kerkje op de wierde van Eenum, een van de mooiste plekjes in het Groningerland, en geniet van pure schoonheid in klank en architectuur onder het zachte geruis van de bomen en het zoete vogelgezang rondom de kerk!

  Klik hier voor het programma

  Lees hier de kroniek over het orgel

 • ====================================================================================

 • zondagmiddag 21 augustus in de Jacobuskerk te Zeerijp om 16.00 uur!

  organist Stef Tuinstra

  Klik hier voor het programma

  Lees hier de kroniek over het orgel

      

 • ====================================================================================

 • zondagmiddag 22 mei in de Jacobuskerk te Zeerijp om 16.00 uur!

  organist Erwin Wiersinga

  Klik hier voor het programma

  Lees hier de kroniek over het orgel

      

 • ====================================================================================

 • zondagmiddag 19 juni in de Mariakerk te 't Zandt !! om 16.00 uur!

  organist Jochem Schuurman

  Klik hier voor het programma

  Lees hier de kroniek over het orgel

      

 • ====================================================================================

 • zondagmiddag 17 juli in de Jacobuskerk te Zeerijp om 16.00 uur!

  ZOMERCONCERT IN ZEERIJP

  organist Henk de Vries speelt een programma genaamd ‘De lofzang en de dans’. Het is een boeiende bloemlezing van Nederlandse en Duitse orgel- en dansmuziek uit de 17de eeuw die juist op het Riepster orgel in middentoonstemming zo goed tot hun recht komen.
  Hij speelt fraaie 16de eeuwse dansen, o.a. uit het Tabulatuurboek van Kotter. Verder werken van Sweelinck, Scheidemann en Praetorius. Allemaal werken die juist op het Riepster orgel in middentoonstemming zo goed tot hun recht komen.

  Klik hier voor het programma

  Lees hier de kroniek over het orgel

 • =====================================================================================

  Concerten en activiteiten 2015

  ====================================================================================

  • 3 oktober Orgelexcursie Maarland:

   Op zaterdag 3 oktober organiseert de Stichting Kerkconcerten Jacobuskerk Zeerijp een najaarsorgelexcursie langs orgels van de PKN-gemeente Maarland. Deze streekgemeente kerkt in acht kerken op ’t Hogeland. Vier van deze kerken met hun orgels zullen op die dag nader onder de aandacht worden gebracht.

   De excursie staat onder de deskundige leiding van Stef Tuinstra en Henk de Vries, twee orgelexperts uit Groningen. Deze ambassadeurs van de Groningse orgelcultuur en bijbehorende orgelbouw leiden u door de orgeltuin van Maarland en gaan er boeiend over vertellen waarbij de orgels ook uitgebreid worden gedemonstreerd in hun fraaiste klankcombinaties. Ter afsluiting van elk bezoek is een bezichtiging boven bij de klaviatuur mogelijk. Gezien de beperkte tijd per orgel is er geen gelegenheid om zelf te spelen. Op de dag zelf wordt een gratis dagprogramma uitgereikt met uitgebreide toelichtingen.

   Er wordt uitgegaan van vervoer met eigen auto. Diegenen die met het openbaar vervoer komen moeten dit even aangeven bij hun aanmelding. Zij zullen dan om 09.42 uur van treinstation Loppersum worden opgehaald en na afloop weer teruggebracht. De trein naar Groningen vertrekt om 16.43 uur.

   Het dagschema is als volgt: (klik op de plaatsnaam voor informatie over de kerk en het orgel)
   10.00 – 11.00 Eenum route
   11.15 – 12.15 ’t Zandt
   12.30 – 13.30 Loppersum– Buffetlunch Hotel Spoorzicht
   13.45 – 14.45 Loppersum
   15.00 – 16.00 Zeerijp

   De kosten van deze dagexcursie zijn € 27,00 all-in, dus inclusief de lunch. Voor diegenen die zelf een lunchpakket willen meenemen is het € 20,00. U kunt u opgeven bij: Henk de Vries, 06-18375469, email: info@henkdevries.info

  • ====================================================================================

  • zondagmiddag 17 mei in de Jacobuskerk te Zeerijp om 16.00 uur!

   The Northern Voices o.l.v. Henk de Vries

  • ====================================================================================

  • zondag 28 juni in de Mariakerk te ’t Zandt !! aanvang 16.00 uur

   organist Peter van der Zwaag

   Klik hier voor het concertprogramma

       

  • ====================================================================================

  • zondag 12 juli in de Jacobuskerk te Zeerijp - aanvang 16.00 uur

   organist Sietze de Vries

   Klik hier voor het concertprogramma

  • ====================================================================================

  • zondag 23 augustus in de Jacobuskerk te Zeerijp - aanvang 16.00 uur

   organist Jelte Hulzebos

   Klik hier voor het concertprogramma

  • ====================================================================================

  • zondag 6 september in de dorpskerk te Eenum !! - aanvang 16.00 uur

   Johan Brouwer - orgel en clavecimbel

  • Klik hier voor het concertprogramma

  =====================================================================================

  Concerten en activiteiten 2014

  • Op zondagmiddag 7 september in de dorpskerk te Eenum om 16.00 uur!

   In het laatste concert in de zomerserie ‘Maarlander kerkconcerten’ speelt de beroemde clavecinist-organist Siebe Henstra een combiconcert orgel/clavichord.

   Dit jaarlijks terugkerende concert is telkens weer een bijzonder evenement binnen het Groningse klassieke muziek concertaanbod. Deze keer is wel heel speciaal omdat Siebe Henstra naast het zo fraaie en authentieke Schnitgerorgel het clavichord bespeelt in plaats van het clavecimbel. Het komt in de provincie Groningen zelden voor dat dit zo unieke instrument tijdens een concert gehoord en beleefd kan worden.

   Siebe Henstra studeerde hij klavecimbel bij Ton Koopman en Gustav Leonhardt in Amsterdam. Hij was prijswinnaar op klavecimbelconcoursen te Edinburgh (1982) en Amsterdam (1987). Als continuospeler maakt hij deel uit van vele kamermuziekensembles en kamerorkesten, onder meer de Nederlandse Bachvereniging, het Orkest van de Achttiende Eeuw, het Leonhardt Consort, La Petite Bande, het Ricercar Consort, Tokyo Baroque en het Koninklijk Concertgebouworkest. Hij vormt een duo met celliste Lucia Swarts en clavecinist Menno van Delft en is vast verbonden aan de Nederlandse Bachvereniging als organist/clavecinist. Onder leiding van dirigenten als Gustav Leonhardt, Frans Brüggen en Jos van Veldhoven werkte hij mee aan talloze CD-, radio-, TV-, plaat- en operaproducties. Hij concerteert als clavecinist, organist, clavichordspeler of continuospeler in de meeste Europese landen, Rusland, de VS, Mexico en Japan en gaf masterclasses in o.a. Finland, Duitsland, Portugal, Italië, Frankrijk, de Verenigde Staten, Mexico, Rusland, Catalonië en Tsjechië. Als hoofdvakdocent klavecimbel is hij sinds 1988 verbonden aan het Utrechts Conservatorium. Hij wordt ook regelmatig gevraagd als jurylid bij diverse concoursen.

   Op het karakteristieke Schnitgerorgel in middentoonstemming speelt hij werken van Sweelinck, Scheidemann, Weckmann en Froberger. Op het clavichord werken van Carl Philipp Emanuel Bach, wiens 350ste geboortejaar dit jaar gevierd wordt.

   Halverweg het concert is er een pauze onder het genot van gratis koffie.

   Kom op 7 september naar het kerkje op de terp van Eenum, een van de mooiste plekjes in het Groningerland, en geniet van pure schoonheid in klank en architectuur onder het zachte geruis van de bomen en het zoete vogelgezang rondom de kerk!

   Hier kunt u het programma downloaden

  • =======================================================================================

  • Op zondagmiddag 20 juli 2014 om 16.00 uur

   Matthias Havinga uit Amsterdam verzorgt het tweede concert in de serie zomerconcerten van de Jacubuskerk te Zeerijp, de prachtige rode Groninger dorpskathedraal met het beroemde en zo karakteristieke orgel van Theodorus Faber (1651).

   Havinga geldt als een van de meest talentvolle Nederlandse organisten van de jongere generatie. Hij studeerde cum laude af bij zijn orgelstudie aan het Conservatorium van Amsterdam bij Jacques van Oortmerssen. Hij studeerde in Amsterdam ook piano (bij Marcel Baudet) en aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag kerkmuziek bij Jos van der Kooy en Theo Goedhardt. Hij won diverse prijzen op verschillende concoursen en concerteert in ettelijke Europese landen en de VS. Zijn tot nu toe twee CD’s worden door pers en publiek zeer lovend beoordeeld. Matthias is ook een veelgevraagd begeleider bij koren en orkesten waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest en beroemde koren zoals het Collegium Vocale Gent, Nederlands Kamerkoor en Groot Omroepkoor. Met blokfluitiste Hester Groenleer vormt hij een vast duo. Ook in moderne muziek is Havinga goed thuis. Matthias Havinga is organist-titulaire van het grote Bätz-orgel (1830) in de Ronde Lutherse Kerk en als dirigent-organist verbonden aan de Lutherse Augustanakerk, beide te Amsterdam.

   Zijn derde CD heeft hij onlangs in Zeerijp opgenomen (Brillant Classics). Deze zal eind dit jaar verschijnen. Op zijn concert in Zeerijp geeft hij alvast een voorproefje van dit CD-programma met werken van Jan Pietersz Sweelinck, Cornelis Schuyt, Gerardus Havinga, Matthias Weckmann, Heinrich Scheidemann, Franceso Correa de Arouxo en Jean-Philippe Rameau.

   Download hier het programma

  • ========================================================================================

  • Op zondag 3 augustus 2014 om 16.00 uur

   Mónika Kecskés uit Budapest concerteert op het Faberorgel. Ze is afgestudeerd aan de Academy of Music in Budapest voor Orgel, Kerkmuziek, Clavecimbel en Muziektheorie en verwierf hiervoor de titel 'Master of Music' met onderscheiding. Zij vervolgde haar studie aan de Royal Academy of Music in Londen en aan de University of Music in Wenen.

   Als organist en cantrix is zij verbonden aan de Franciscanen Kerk in Budapest. Als docent is Mónika als Lector en Adjunct Professor verbonden aan verschillende universiteiten in Budapest. Zij was o.a. finalist tijdens het prestigieuse International J.P. Sweelinck Organcompetition in Amsterdam in 2012. Sinds 2014 speelt zij samen met Henk de Vries concerten door heel Europa als International Organduo Briosamente. Het programma is een boeiende bloemlezing van Europese orgelmuziek uit de 17de eeuw. Ze speelt werken van Sweelinck, Scheidemann, Scheidt, Tomkins en Carlston, Frescobaldi en Kerll. Ook worden twee 4-handige werken gespeeld. Henk de Vries verleent daarbij medewerking op een bijzonder Regaal naar 16de- en 17de eeuwse voorbeelden, dat door Willem Hoevers uit Zuidbroek is gebouwd. Het belooft een boeiende zondagmiddag te worden in Zeerijp!   Download hier het programma  • ========================================================================================

  • zondag 9 maart 2014 concert Jacobuskerk Zeerijp - Luthers Bach Ensemble (kleinkoor, solisten, barokorkest) o.l.v. Tymen Jan Bronda.

   Uitgevoerd wordt ‘Membra Jesu Nostri’

   Het Luthers Bach Ensemble begint de Passietijd met Dieterich Buxtehudes cantatecyclus Membra Jesu Nostri. Het aan zijn vriend Gustaf Düben - hofkapelmeester aan het Zweedse hof - opgedragen werk werd in 1680 gecomponeerd als passiemuziek. Het bestaat uit zeven losse delen. Hoewel ze als losse delen uitgegeven werden moet er toch vanuit gegaan worden dat het de bedoeling was ze als een cyclus op te voeren. De tekst die Buxtehude gebruikt voor zijn compositie gaat terug op een aan Bernhard van Clairvaux (1090-1153) toegeschreven zevendelige tekst.

   Als omlijsting van dit meesterwerk van Buxtehude zullen Tymen Jan Bronda en Robert Koolstra bijpassende werken laten horen op het beroemde Faber-orgel.

   Het Luters bach Ensemble

  • Zaterdag 10 mei - Open Orgeldag
   kerk open van 10 -16 uur.

  • Zondag 25 mei KAMERKOOR ERATO o.l.v. Roel Griffioen m.m.v. Bragi.
   Zeerijp, Jacobuskerk. 15.00 uur.

  • Zondag 25 mei DE NOORDELIJKE POLYFONISTEN o.l.v. André Cats met muziek van o.a. Schütz en Praetorius.
   Zeerijp, Jacobuskerk. 20.00 uur.

  • Op zondag 1 juni a.s. geven vader en dochter Stef en Gerdine Tuinstra om 16.00 uur een kerkconcert op en met het beroemde Faberorgel.


   Gerdine Tuinstra studeerde Docent Muziek en solozang aan respectievelijk de conservatoria van Groningen en Rotterdam. Docenten o.a. Carolyn Watkinson, Charlotte Riedijk, Daniëlle Borst (Genève) en Marja Kuiper, bij wie ze momenteel een masteropleiding volgt. Ook volgde ze diverse meestercursussen van o.m. Margreet Honig, Johannette Zomer en Miranda van Kralingen. Ze maakt o.a. deel uit van het kamerkoor Laurens Collegium dat samenwerkt met veel internationaal beroemde dirigenten en orkesten.


   Stef Tuinstra is inmiddels een grote naam in de internationale orgelwereld en heeft veel CD’s gemaakt die worden gezien als vernieuwend en richtinggevend in de interpretatie van oude muziek. Voordat Stef Tuinstra werd benoemd als organist van de Nieuwe Kerk te Groningen was hij 18 jaar organist van de Riepster kerk. Als landelijk bekend orgeladviseur is hij ook de Protestantse gemeente Maarland behulpzaam om de prachtige orgels in de Maarlandse kerken in goede staat te brengen of te houden. Zijn spel op dit orgel geldt als een van de hoogtepunten in het Groningse zomerconcertseizoen: hij kent het orgel als geen ander, zijn interpretaties en improvisaties zijn telkens opnieuw verrassend en hij weet keer op keer weer bijzondere klanken uit dit orgel te toveren.

   Het programma heeft als titel: ‘17e eeuwse Europese zangkunst’ met vocale werken van Monteverdi, Grandi, Schütz, Schop, Huygens en Purcell. Deze werken worden omlijst op het zowel vocaal als instrumentaal klinkende 17de eeuwse orgel met werken van o.m. Tunder, Scheidemann, Weckmann en Purcell. Het concert zal mondeling worden toegelicht. Het complete programma en het uitgebreide CV’s van Gerdine en Stef Tuinstra is later op deze site te lezen.

   Na het concert is er gelegenheid tot napraten in het koor van de kerk onder het genot van gratis koffie. De entrée is € 12.00/9.00.

   Kom op 1 juni naar Zeerijp, een van de mooiste middeleeuwse Noordnederlandse dorpskathedralen en geniet van pure schoonheid en harmonie in klank en architectuur!

   Download hier het programma

  • Zondag 22 juni
   ORGELCONCERT LEONORE LUB IN ‘T ZANDT

   Onbekend maakt onbemind. Dat geldt ook voor het prachtige Huisz-orgel uit 1662 in de al even fraaie middeleeuwse Mariakerk van ’t Zandt, dat in 1791 is verbouwd door Snitger & Freytag. In die toestand is het orgel in 1990 gerestaureerd. Het orgel heeft een heel karakteristiek eigen geluid met een uitbundige en ‘kruidige’ oude klank. Daarom organiseert de Stichting Kerkconcerten Jacobuskerk Zeerijp en de Hervormde Gemeente Maarland in de zomerconcertserie jaarlijks één concert op dit unieke instrument zodat het toch nog gehoord kan worden.

   Op zondag 22 juni a.s. om 16.00 uur zal Leonore Lub uit Noordbroek dit jaar het concert verzorgen. Het thema is: Barok en Rococo in ’t Zandt.

   Zij is een bekende concertorganist en pianist, concerteert geregeld in binnen- en buitenland, remplaceert regelmatig bij het NNO, is docent orgel en piano aan o.a. de Stedelijke Muziekschool in Groningen en ook organist van het fraaie Schnitger-Hinsz-Freytagorgel in Noordbroek. Zij heeft een aantal fraaie cd’s gemaakt die door de vakpers lovend beoordeeld worden. Zij speelt 17de – en 18de eeuwse composities van Johann Steffens, Anthoni nan Noordt, Dieterich Buxtehude, Georg Böhm, C.Ph. E. Bach (wiens 300-jarige geboortejaar dit jaar herdacht wordt. Ook bijzonder is dat zij muziek speelt van Jacob Wilhelm Lustig, organist van de Groningse Martinikerk in de 18de eeuw en keurmeester van het orgel te ’t Zandt na de ombouw in 1791. De entrée is € 9,00, (gereduceerd € 7,00). Na afloop is gelegenheid tot napraten in het koor van de kerk onder het genot van gratis koffie. Deze ontdekkingsreis met instrument en muziek belooft een boeiende middag te worden! Zie het volledige programma op www.jacobuskerkzeerijp.nl.

  • Zondag 8 juni CAPELLA GRONINGEN o.l.v. Enrique López-Cortón.
   Zomer in Zeerijp met Cantigas, Spaanse liederen.
   Zeerijp, Jacobuskerk. 15.00 uur.

  • Zaterdag 21 juni COLLEGIUM MUSICUM LOPPERSUM o.l.v. Jelke Hamersma.
   Zeerijp, Jacobuskerk. 20.00 uur.

  • Zondag 22 juni LEONORE LUB. Orgelconcert.
   ’t Zandt, Mariakerk. 16.00 uur.

  • Zondag 13 juli GWENDOLYN TOTH. Orgelconcert m.m.v. Barbara Hollinshead en Reina Zijlstra.
   Zeerijp, Jacobuskerk. 16.00 uur.

  • Zondag 20 juli MATTHIAS HAVINGA. Orgelconcert.
   Zeerijp, Jacobuskerk. 16.00 uur.

  • Zondag 3 aug. MONIKA KECSKES. Orgelconcert.
   Zeerijp, Jacobuskerk. 16.00 uur.

  • Zondag 7 sept. SIEBE HENSTRA. Orgelconcert.
   Eenum, Dorpskerk. 16.00 uur.
Concerten en activiteiten 2013

Komende orgelconcerten in de zomerserie Maarlander Kerkconcerten, aanvang 16.00 uur:

 • Zondag 16 juni (’t Zandt) - Erwin Wiersinga (organist te Roden)
 • Zondag 7 juli - Henk de Vries (organist te Zuidbroek)
 • Zondag 11 augustus - Stef Tuinstra (organist te Groningen/Zeerijp)
 • Zondag 8 september - Pieter Jan Belder (Arnhem) (orgel- en klavecimbelconcert)


  Wilt u ons werk steunen dan kunt u uw gift storten op
  bankrekeningnummer 1505.68.266 t.n.v. de Stichting Kerkconcerten Jacobuskerk Zeerijp